Jablečno-makový obrácený koláč
Suroviny:
Bílá vrstva:
3 vejce
4 PL krystalového cukru
0,5dl oleje
0,5dl vody
5 PL polohrubé mouky
1 ČL prášku do pečiva
Maková vrstva:
1 vejce
1 PL krystalového cukru
1 PL vody
1 PL oleje
4 PL mletého maku
Jablečná vrstva:
6 větších na hrubo nakrájených jablek
1 PL vanilkový cukr
trocha citronu (nemusí být)
Postup:
Postupně si vytvoříme do tří misek tři těsta. Bílá vrstva - vyšleháme vejce s cukrem, přidáme vodu, olej a smíchanou mouku s prdopečem. Dále potom vše dohromady u makové i jablečné vrstvy. Do hlubšího plechu, cca 20x30cm si dáme pečící papír, který potřeme olejem. První dáme jablečnou vrstvu, dále na to makovou a navrch nalijeme bílou. Pečeme cca 30 minut na 180 stupňů.
Po upečení vyklopíme koláč na připravený tác a necháme vychladnout.
Dalo by se říct, že jde o lehčí koláč. Z vlastní zkušenosti jsem dle receptu dala místo vanilkového cukru 2 skořicové a vynechala citron.