Luxusní cuketový koláč s domácím marcipánem
Jelikož je léto a sezóna cuket je v plném proudu i já jsem tu s novým receptem - a že teda stojí za to! Pekárna je mi opět pomocníkem :-)
Cuketový koláč
Suroviny:
1/2 hrnku třtinového cukru
1+1/2 hrnku polohrubé mouky
1-1/2 hrnku žitné celozrnné mouky
1/2 hrnku oleje
středně velká cuketa
2 vanilkové cukry
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
1 lžíce skořice
3 vejce
Postup:
Cuketu oloupeme a nakrájíme na struhadle. Přidáme k ní olej, vajíčka, cukry, mouku, kakao, skořici a prášek do pečiva. Dle konzistence můžeme zředit mlékem či vodou. Těsto vylejeme do pekáče, který vymažeme nebo použijeme pečící papír. Koláč pečeme na 200stupňů zhruba 20-30 minut.
Mezitím si připravíme v pekárně marcipán.
Domácí marcipán
Suroviny:
150g sušeného mléka
150g moučkového cukru
3 lžíce oleje
3 lžičky vody
možno přidat mandlovou tresť (já ji tu zrovna neměla)
Postup:
Uvedené suroviny nandáme do pekárny a zapneme program DORT. Po chvíli hnětení, kdy se suroviny spojí v jedno, pekárnu vypneme a dle potřeby dohněteme ručně. Výsledem můžeme ihned rozválet a dle vlastní fantazie dovykrajovat a nandat na upečený koláč.