Valašské frgále s mákem a švestkovou nutelou
A jsem tu s koláči z Valašska :-) Maličko jsem si recept opět upravila, neboť jsem doma neměla všechny správné suroviny.
Suroviny
Příprava na těsto zadělávané v pekárně:
500g polohrubé mouky
50 cukru
30g droždí
3 žloutky
125g másla
250ml vlažného mléka
špetka soli
vajíčko na potírání
Náplň:
maková: 150g umletého máku, 100ml mléka, 1 lžíce medu, 2 lžíce moukového cukru, 1 vanilkový cukr
švestková nutela: připravená již ve skleničce
Drobenka:
200g hrubé mouky
80g krupicového cukru
80g másla
Postup
Do nádoby dáme postupně všechny tekuté přísady, poté mouku, droždí, sůl a cukr. Dáme do pekárny a zapneme program Těsto. Asi zhruba po 1,5h máme těsto hotové. Mezitím co se dělalo těsto, tak si připravíme náplň a drobenku. Makovou náplň si připravíme tak, že uvaříme za stálého míchání mák s mlékem, medem, moučkovýcm a vanilkovým cukrem. Drobenku připravíme smícháním uvedených ingrediencí. Když je těsto hotové, tak ho ještě prohněteme a rozdělíme na 10-20 částí (dle velikosti koláčů). Bochánky roplácneme na placičky a uděláme okraje pomocí nějaké kulaté nádoby. Do prostřed koláčků dáme makovou náplň, potřeme okraje rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme zhruba 30 minut při 170stupních.
Vlastní postřehy
Jediné co jsem z ingrediencí změnila bylo to, že jsem dala místo 125g másla, 125g oleje. Do 3 žloutků mi utekl i jeden bílek. Jinak na těsto bylo vše stejné. Celkově se vyvedlo dobře zpracovatelné těsto. Co se týče náplně tak bych příště dala více máku. Vyšlo mi to asi na 3/4 koláčů, takže zbytek jsem musela improvizovat z dostupných náplní. V lednici jsem našla švestkovou nutelu, takže jsem vyzkoušela tu. Připomíná hodně švestková povidla, akorát je v ní více čokolády. A v poslední řadě...já mám takovou rychlopečící troubu, takže jsem místo uvedených 30 minut pekla tak 15-20minut a ještě k tomu při zhruba 160 stupních.